de sorter av Sheltie pälsfärg och märkningar

Hundälskare är i vet när det kommer till vikten av pälsfärg. Uppfödare kan relatera till den här frågan mest, trots allt, som inte vill att färgerna att fästa och vara förenlig med rasstandarden så mycket som möjligt?

Shelties ‘pälsfärger, ämnet för denna artikel, genetiskt komma i endast två nyanser: svart och brunt. Som väntat många termer används för att beteckna de olika nyanser av en sheltie.

Sable Shelties är brun eller svart, med rockar som antingen kan vara gulaktig sedan mörknar till mahogny. Mörkare verkar så, på grund av svarta “vakt” hårstrån utspridda över bruna. Vissa Sables har en röd skiftning till deras rockar, vilket förklarar termen “röda sobel.” Vita tecken varierar i termer av framträdande, ibland, de är nästan omärkbart. AKC regler som Sables är sobel med lite vitt, svart eller röd ton.

Svarta Shelties är registrerade som tri-färger i händelse av solbränna och vita nyanser, eller bi-svarta om de är märkta med vit ensam. “Rost” är en term för svarta Shelties med en kopparfärgad rösterna för deras päls. Även rost är ogillat i utställningsringen, har detta ingen som helst inverkan på vilken typ av hund som husdjur.

Blue merle är genetiskt svart, men deras färg har påverkats av den merling genen. Resultatet är att hunden ser silver och svart, med svarta fläckar också. Dessa hundar har också blå eller bruna ögon (eller en av varje), eller merle ögon, som antingen kan vara brun eller blå. Lyckligtvis merle ögon är inte tecken på någon lurar synen fråga.

I fallet med en vit sheltie, kan hunden kallas färg-headed vit. Omfattningen av detta “white faktor” kommer att avgöra de irländska markeringar, som är ihågkommen som färgar av Lassie, men behövs inte för show. Faktorn kan vara så omfattande ibland, att en hund bara har färg på ryggen, eller bara har några fläckar av färg. Medan AKC närvarande finns inte för någon show sheltie som är mer än 50% vitt, färg-hövdade vita är ändå perfekt för icke-AKC utställningar, som husdjur eller som lydnad hundar.

Merle-merle parningar Resultat till Vita “dubbla” merle. Denna typ har en stor del av vitt på dess huvud och dess kropp. De rekommenderas inte som husdjur, med tanke på risken för hjärtproblem, och risken för blindhet (såvida det inte finns en lapp över ett öga) eller dövhet (såvida en patch täcker ett öra).

Bortsett från dubbla merle, shelties blir utmärkta husdjur. Dessutom verkar det inte finnas någon koppling till en hunds päls färg och dess grad av inlärningsförmåga. När det gäller efterfrågan, sobel är populära bland entusiaster, men ras entusiaster fortfarande gå för blå merle och tri-färger.