den munchkin katt

Munchkin är en huskatt som är gjord unikt genom sina korta ben. De korta benen är på grund av en genetisk mutation och därmed finns det debatt när det gäller ursprunget till denna katt, eftersom mutationen kunde ha inträffat vid någon tidpunkt i det förflutna. Noterbara fall dock funnits i Europa i mitten av nittonhundratalet. Liksom så många andra sällskapsdjur raser, gick de Munchkins också i glömska med tillkomsten av andra världskriget. Det var inte förrän åttiotalet som Munchkins igen rapporterades, denna gång i USA. De kort-benta varelser sågs med stor intriger av observatörer och heter “Munchkins”, efter dvärgarna i Oz serie böcker från Lyman Frank Baum. Det korta benet storlek eller Hypochondroplasia, var snart fastställas vara ett resultat av den genetiska mutationen. Eftersom genen är letal i homozygot formation, är Munchkins utparade med andra katter, inklusive inhemska kattdjur, Abyssinians, perser, siames etc för att producera friska kullar, med kattungar har heterozygota alleler för nämnda gen.

Bortsett från sina korta ben, Munchkins har en normal kroppsbyggnad. Resten av kroppen är inte miniatyr och de är kompakta, robusta djur. De är medium i storlek med normal muskuloskeletala utveckling. Det existerar inga begränsningar på färg och mönster av päls eller ögon. Bakbenen är längre än frambenen och den medellånga svans smalnar av mot dess spets. Även de korta extremiteter inte tillåter dessa katter att hoppa högt, sägs de vara bra på att flytta och vrida i snabb takt.

Det finns massor av kontrovers över den fortsatta avel av Munchkins. Många tror att detta är utbredningen av en genetisk defekt och missbildning (akondroplasi / Hypochondroplasia). Eftersom sådana Munchkins inte erkänns av de flesta kattälskare och är inte berättigade till registrering i de flesta organ runt om i världen som en självständig ras. Vissa tror dock att Munchkins är normal bortsett från sina korta ben och kan leva ett liv som andra vanliga katter. Några utvalda organisationerna acceptera dem och hävdar att deras följande växer med tidens gång.

Katterna själva är ganska söt i sin karaktär. De är mjuka och kärleksfulla och ofta beter sig som kattungar även när de blir äldre. Eftersom de inte kan komma undan och försvara sig i möten med herrelösa katter och hundar, bör de hållas inomhus. De är sociala och intelligenta katter och föredrar att vara runt människor hela tiden.