engelsk setter – fakta varje ägare av denna hund rasen bör veta

De första setter dök upp i Frankrike på 1500-talet. Tre hundra år senare var setter kom till Storbritannien och Sir Edward Laverack utvecklat engelsk setter. Dessa hundar, uppfödda i första hand för skönhet och blev visa hundar. En annan uppfödare, Llewellin, var missnöjd med jakt förmågan hos denna hund och utvecklat dessa förmågor i en separat stam av engelsk setter genom selektiv avel med Gordon Setter. Båda versionerna anses engelsk setter och båda är en del av det större Setter familjen.

Alla engelska setter har långa, flödande päls som kräver regelbunden pälsvård. Regelbunden kamning hjälper till att hålla kasta i schack (engelsk setter är genomsnittliga shedders) och hjälper till att hålla pälsen från att bli trassligt och tovigt, särskilt om hunden har körts genom gräs och fält. Det är viktigt att göra samma sak för håret mellan trampdynorna och tårna och engelsk Setter också. Om håret inte vårdas, kan det vara en grogrund för svamp som kan leda till infektioner. De rockar är alla spräcklig på något sätt med olika varianter av vitt med blå, citron, apelsin, brun, eller trefärgad (blå, vit och brun).

Engelsk Setter hanar kommer att växa till en genomsnittlig höjd av 24 till 27 inches och kvinnor i genomsnitt 23 till 26 inches. Den genomsnittliga vikten för denna ras är 45 till 80 pounds och kommer att leva ungefär 10 till 12 år. Ofta beskrivs som mild och söt, engelsk setter göra bra husdjur, och tolererar barn väl. De trivs med människor och ogillar att bli lämnad ensam under långa perioder.

Engelsk setter också njuta av att leka med andra hundar. Engelsk setter har rikliga mängder av energi så täta motion är viktigt. Engelsk setter är inte lämpade för lägenhet liv som de behöver gott om tid att springa utan koppel, eller åtminstone i en inhägnad bakgård, som de ibland allemansrätten. Även en lugn hund, kan engelska setter vara ganska envis. Lydnadsträning bör börja tidigt och vara konsekvent, särskilt för att avskräcka skällande, gräva och hoppa.

Engelsk setter blir feta om övergödda och inte utnyttjas tillräckligt. Engelsk setter är mottagliga för höftledsdysplasi, armbåge dysplasi, hypotyreos, vissa cancerformer och vissa är döva. Kvinnliga engelska Setters är också benägna att falska pregnacies.

av Robert W. benjamin

copyright 2007

Du kan publicera artikeln i ditt ezine, nyhetsbrev eller på din webbplats så länge som det återges i sin helhet och utan ändringar utom för formatering behov eller grammatiska korrigeringar.