ett botemedel för många doggy onda

Skulle inte du vilja ha en enda kommando som kan berätta för din hund att:
sluta dammsuga upp allt på golvet
sluta sniffa dina gäster
sluta morrande på andra hundar
stoppa vad hon gör som du inte gillar och
uppmärksamma dig?

Det är inte magi, det är “lämna det!”

Vi tar för givet när vi lär “lämna det” att du är den viktigaste och mest intressant sak i din hunds universum. Om du inte – du inte spendera tillräckligt med tid med henne. Det tar bara ett par minuter ett par gånger om dagen för att bygga en obligation. Och de belöningar både du får från denna obligation är ovärderliga.

Som ett första steg för att lära ut “lämna det,” sitta ner i en stol med din hund, bär hans halsband och koppel med dig. Du bör ha en handfull godsaker för hund – något han verkligen, verkligen gillar och ser bara under träning. Ge din hund en behandling på en gång, säger “ta det” varje gång han får en cookie.

Efter några godsaker är nere på luckan, döljer en cookie i samma hand (göra en knytnäve runt det), så att hunden inte kan få det, och säga “lämna det.” Din hund kommer att stirra på din hand längtansfullt, kanske ens försöka att slicka eller knapra på den. Sitt tålmodigt. När hunden tittar bort från handen – när han ser helst men din hand – säger “Good Leave It” och belöna honom. Använd inte dold behandla – ge en behandling från din reserv högen. Så småningom kanske du vill att hunden ska titta upp på dig, men poängen med denna övning är att få hunden att ignorera behandla i din knuten näve.

Efter några korta sessioner med denna övning, bör din hund titta bort från behandla handen så fort du säger “Låt det.” När du har kommit så här långt, kan du börja visa hunden att behandla och säger “Låt det. “Hon borde veta vid det här laget vad det förväntade och titta bort från behandling. Återigen, belöna så fort hon tittar bort och upprepa “Good Leave It!”

Första gången en instruktör lärde oss denna övning i klassen, inklusive vår examensceremoni varje hund-och-ägare lag går genom ett minfält av hundgodis. Varenda en av hundarna ignorerade alla godsaker på marken och uppmärksamhet till hans / hennes ägare hela. I början av klassen ingen av oss trodde att det är möjligt – men alla av oss gjorde det!

“Lämna det” är, i huvudsak, att få din hunds uppmärksamhet fokuserade på dig och på mer positivt beteende. Hundägare räknar ofta sina hundar att sluta göra något genom att säga “nej”, men inte berätta för sina hundar vad de ska göra istället! Ersätt ett beteende som du inte vill ha med något du gör. Hundar gillar regler och rutin. De gillar att veta vad som förväntas av dem. Berätta för dem!