fakta om Hundarnas höftledsdysplasi i en weimaraner

En av de stora hälsorisker med en weimaraner, liksom andra stora raser är höftledsdysplasi. Katter lider av höftledsdysplasi också, men det ses mer sällan och symtomen är mindre hotfullt. Höftledsdysplasi kan också hittas i människor, men i sällsynta fall bara.

Canine höftledsdysplasi är en utvecklingsstörning ortopedisk sjukdom där det finns en onormal utveckling av höftleden. Detta leder till glapp i lederna som är tänkt att sitta tätt. Det glapp orsakar broskskador och så småningom leder till smärtsamma progressiva artrit som kan lamslå din älskade Weimaraner. Höftledsdysplasi skiljer sig från artrit i höfterna, men är den vanligaste orsaken till det.

Denna störning av leden har visat sig vara orsakade av genetiska faktorer. Om två Weims bär genetiskt material för höftledsdysplasi föddes upp, då deras avkomma kommer definitivt att ärva sjukdomen. Bortsett från detta, din hunds miljö bidrar också till utvecklingen av sjukdomen. Din hunds kost bör begränsas, men inte till den grad att du kommer att begränsa fett och kaloriinnehållet i sin kost. Begränsning betyder här att förhindra att din Weimaraner från att bli överviktig. Även motion rekommenderas att hålla din hund från att bli feta, bör verksamheten styras för att förhindra obefogade stress och trauma till det gemensamma. Trappor och hoppar in och ut ur pick-up lastbilar är några av de verksamheter som skall undvikas.

Valpar så unga som fem månader kommer att börja visa tecken på sjukdomen. Smärta och obehag under och efter intensiv motion brukar ses till valpar i denna ålder. Utan omedelbar uppmärksamhet, kan dessa hundar vara krympling vid två års ålder. I de flesta fall, dock symtomen börjar visa under mitten eller senare år i hundens liv. Andra tecken är minskad aktivitet, svårigheter att stiga, ovilja att använda trappor, ovilja att hoppa eller stå på bakbenen, smärta och ömhet efter tung träning. Hunden kommer också att lida smärta när vikt läggs på det gemensamma.

Diagnos av höftledsdysplasi är baserad på en kombination av fysisk undersökning och röntgenstrålar. Det finns ingen fullständig bot för höftledsdysplasi, emellertid, finns det metoder för att lindra de kliniska tecknen. Dessa metoder innefattar smärtstillande medel, viktminskningsprogram, kontrollerad träning och sjukgymnastik. Ett annat alternativ är genom kirurgiskt ingrepp, är att om konservativ medicinering inte kan kontrollera problemet. Det finns två typer av kirurgi-en innebär att omforma det gemensamma att minska smärta eller hjälp rörelse och en annan är höftledsoperation för djur som helt ersätter den skadade höften med en konstgjord led.