katt hälsa. hur man kan minska antalet resor till veterinären.

Med några enkla steg för att hålla din kisse passform och väl kan hjälpa till att minimera veterinär besök och potentiellt spara en massa pengar och stress. Här är ett förslag på katt hälsa tidsplan för att hjälpa till att hålla din vuxna katt i tip-top form.

De senaste åren har sett en enorm förskjutning mot förebyggande av sjukdomar hos människor. Håll dig i form, äta förnuftigt, få regelbundna kontroller osv osv och du kommer att vara friskare och mindre risk att drabbas av sjukdomen.

Exakt samma sak gäller för katt hälsa. Med några enkla steg för att hålla din kisse passform och väl kan hjälpa till att minimera veterinär besök och potentiellt spara en massa pengar och stress.

Här är ett förslag på katt hälsa tidsplan för att hjälpa till att hålla din vuxna katt i tip-top form:

En gång per år:
Ta honom till veterinären för en allmän katt hälsokontroll och vaccinationer mot den potentiellt dödliga kattinfluensa och felin infektiös enterit. Beroende på var du bor och din situation, kan din katt behöver också årliga vacciner mot andra sjukdomar.

Var tredje månad:
Worm honom mot rundmaskar (din veterinär bör ge dig tabletter för detta på Kitty årliga check-up). Maskar kan skada kattens tarm, lever och lungor om de verkligen tar tag.

månadsvis:
Använd en loppa behandling. Katt loppor kan orsaka allvarlig hudirritation och de ibland bär otäcka sjukdomar. Många bra loppor behandlingar är också effektiva mot andra parasiter.

vecka:
Borsta din katt ordentligt. Detta minskar risken för hårbollar, som kan orsaka kräkningar, förstoppning och obehag. I svåra fall kan de behöva kirurgiskt avlägsnande. Obs: Om din katt är långhårig, eller om han kastar en hel del hår, bör du rykta honom dagligen.

dagligen:
Spela med din katt. Detta håller honom passformen, stimulerar honom och hjälper till att förebygga stress.

Två gånger om dagen:
Mata honom bra mat för att hålla honom frisk och hjälper honom att slåss sjukdomar.

Rengör sin kattlåda. Många katter får inte använda en smutsig låda, så de kommer antingen kissa på andra ställen (t.ex. på mattan) eller kommer inte kissa alls förrän lådan rengörs. Detta kan orsaka urin stagnation och infektion.

natten:
Håll Kitty inomhus. Katter löper mycket större risk att bli skadade, dödade, förlorade eller stulna när det är mörkt.

Alltid:
Se till att din katt har en konstant tillförsel av friskt vatten att dricka.

Gör ditt hem säkert för din katt. Håll giftiga kemikalier och krukväxter utom hans räckhåll. Kontrollera att han inte har fastnat eller inlåst någonstans. Se till att han inte sitter i tvättmaskinen eller under bilen innan du använder dem etc.

Vissa katt hälsoproblem är oundvikliga, men genom att ta dessa förebyggande åtgärder, bör du kunna öka din katts chanser att hålla sig frisk och lycklig.