med ett akvarium kan göra dig friskare

Husdjur inte bara förse oss med sällskap genom att göra oss känna sig accepterade trygg och glad, men de fungerar som ett ankare som hjälper oss att hantera den stressiga vardagen.

Du kanske aldrig tänker på det, men visste du att ha ett akvarium som faktiskt kan göra dig friskare? Om du lider av stress, högt blodtryck, sömnlöshet eller om dina nerver är på helspänn, hålla ett akvarium kan vara bra terapi för dig.

Sänkt blodtryck är ett sätt att mäta minskad stress. Många sjukdomar är förknippade med hög stress i våra dagliga liv, inklusive hjärtinfarkt, sömnstörningar och sår. När vi tittar på fiskar som simmar, är vi hypnotiserade av deras lugn och fridfull natur. För några ögonblick, skapar de en lugnande effekt i våra hektiska liv.

Forskare har gjort jämförelser av effekterna av hypnos vs titta ett akvarium och resultatet har varit att ha någon typ av akvarium definitivt sänkt blodtryck. Även titta på en video av fisk kan ha terapeutiska effekter.

Vem kan dra nytta

Har du någonsin undrat varför många tandläkare eller läkare kontor har akvarier i deras väntrum? Dental patienter som utsattes för hypnos kontra ett akvarium upplevt samma eller större nytta av akvariet. Andra studier har visat att dentala patienter krävde mindre smärtstillande medicin efter att ha sett fisken. I allmänhet, titta fisken simmar fram och tillbaka sänker stressen väntar på att undersökas av någon läkare.

Akvarium effekter i seniorer

Seniorer som var försedda med ett akvarium fullt med fisk hade signifikant blodtryckssänkning. År 1999 visade en studie som visar stridsvagnar av färgglada fiskar förkortas störande beteenden av Alzheimerpatienter. De åt också mer, och krävs färre kosttillskott efter ett akvarium placerades i matsalen.

Akvarium effekter hos barn

Har du hört talas om delfiner att hjälpa barn med olika emotionella störningar? Tja, visade några studier också att titta på fiskar i ett akvarium lugnat barn med diagnosen Attention Deficit / Hyperactivity Disorder, ADHD.

Praktiskt taget alla akvarium, från stora till små, kommer att ha en fördel. Ett stort akvarium är underbart, men om utrymmet är begränsat, kommer en mini-akvarium göra susen.

Så, förutom sina uppenbara skönhet (när de väl ta hand om) akvarier kan förbättra ditt liv på många andra sätt. Så gör dig redo.

När du kommer hem från jobbet, eller när du äntligen få barnen i säng … stötta upp fötterna och titta på dina fiskar simmar lugnt genom ditt akvarium, titta på växter eller koraller vajande rytmiskt … slappna av och njuta.