min katt äter inte

Om du läser detta, mest troligt att du har blivit orolig för din katts ätauppföranden. Kanske din katt verkar noga med mat, äta små mängder åt gången. Eller kanske din katt vägrar att äta alls och verkar inte berörs i mycket av något.

Det blir lättare att räkna ut vad som är att göra förändringar i din katts matvanor om du är bekant med dess normala äta rutin. Är du säker på att din katt inte har alltid agerat på detta sätt? Om så, inser att enkla förändringar i omgivningen kan orsaka ångest för ditt husdjur. Även byte av möbler runt kan vara upprörande för en katt.

Om du nyligen har varit borta och lämnade katten på en kennel eller hade en vän sluta i att mata honom, kunde denna plötsliga mat likgiltighet vara en mild form av depression som kommer snabbt lättad nu när du är tillbaka. Var noga med att ge lite extra uppmärksamhet och läckra godsaker.

Smaskiga godsaker eller en smak av din katt föredrar mat kan vara bra sätt att locka ditt husdjur till att äta mer normalt igen. Detta är också ett bra sätt att avgöra om han bara vända sig bort vad du serverar honom eftersom han inte gillar smaken av det.

Om du nyligen har försökt en övergång till friskare katt chow, kan din katt vara visar en smak för hans tidigare diet. Han kanske försöker trötta ut dig i hopp om att du kommer att gå tillbaka till vad du ger honom tidigare. Om du försöker att ge din katt en diet med lågt kolhydrat mat, kunde han avstå från att äta i flera dagar. Detta kan orsaka allvarliga lever problem, så det är bäst att försöka rätta till situationen snabbt.

Ytterligare skäl för att inte äta kan innefatta ett problem med din katts käke eller tänder som orsakar smärta i samband med måltid. Digestive problem, såsom mage irritation eller tarminfektioner, skulle också orsaka smärta medan man äter. Om din katt inte har ätit på ett par dagar, kan det betyda att han har en av dessa eller annan inneboende hälsofråga. Rådgör med din veterinär för råd om behandling. Ta en titt på följande information om cat-märkning eftersom det kan hända när några av ovanstående situationer uppstår.

Det finns ett antal skäl till varför katter markerar:

– Territorialitet: katten är att låta andra katter vet att det markerade området är “hans” territorium
– Att kommunicera sexuell tillgänglighet
– Slut på stress eller ångest
– En förändring av plats: några katter kommer att börja märka när deras ägare flyttar
– Om en ny djur eller människa införes till huset
– På grund av överbeläggning (alltför många andra katter i huset)
– Katten får mindre uppmärksamhet än normalt
– En betydande förändring i livsstil eller rutin (t.ex. får ägaren en heltidsjobb, någon flyttar ut ur hemmet, huset är renoverat)