mjälte cancer hos hundar – vad du bör veta

Mjälten är ett organ beläget under magen. Den innehåller massor av blodkärl med cirkulerande röda blodkroppar, vilket gör det till en förvaring för blod. Den levererar också blod, och rensar upp gamla röda blodkroppar.

Hundar kan utveckla massorna i mjälten. Dessa kan vara godartade eller elakartade. Hemangiosarcoma är den vanligaste typen av maligna mjälte tumör hos hundar. Detta är en aggressiv cancer som tenderar att sprida sig till andra inre organ. När metastaser har skett, är prognosen dålig.

Även om denna typ av cancer kan uppstå i någon hund, är det vanligt hos medelålders till äldre hundar, speciellt stora raser som schäfer och Golden Retriever.

Canine mjälte cancer symptom

När tumören spricker uppstår mjälte blöder och inre blödningar. Överdriven blodförlust kan leda till döden. Symtom på mjälte cancer hos hundar är:

* Chock
* Blekt tandkött
* Kalla kropp
* Svaghet
* Bukspänning
* Anemi

Vid den tid då tumören detekteras, det oftast har blivit stora och har metastaser till lever, lungor, hjärna och andra organ.

Diagnos av mjälten tumör

Flera tester kan fastställa förekomsten av massorna. Det första steget innebär en fysisk undersökning. En fast massa kan kännas i mjälten området på palpation. Därefter röntgenbilder av buken för att bestämma om massan är på mjälten och röntgenbilder av bröstkorgen är för kontroll av spridningen av cancer. Buken ultraljud kan upptäcka cancer spridit sig till levern och andra organ. Blodprover görs också.

Det kanske inte är självklart för kirurgi om tumören är godartad eller elakartad. Om röntgenbilder och ultraljud visar spridning av tumör till andra organ, är tumören elakartade.

Om ingen tumörspridning är synlig, kan massan eller inte kan vara godartade. Om den tumörspridning är för små för att ses, är det kanske inte uppenbart om den är godartad eller elakartad tills buken öppnas.

Behandling för hund mjälte tumör

För både godartade och elakartade tumörer, är den rekommenderade behandlingen splenektomi. Om cancern spridningen är minimal, kan kemoterapi efter kirurgi förlänger hundens livslängd.

Om tumören är godartad och splenektomi inte genomförs, kommer det att finnas upprepade blödningar som är potentiellt livshotande för hunden. Splenektomi gör sig av med de associerade problem och symptom orsakade av godartad tumör.