stress hos katter – är din katt stressad efter semestern

Det kanske förvånar dig att lära dig att stress hos katt är mycket vanligt. I själva verket, katter är benägna att ångest. Stress kan ha några skadliga effekter på välbefinnande din katt så det är viktigt att känna igen tecken och om möjligt minska stressfaktorer. Stress hos katt kan utlösas av vad vi kan tänka mycket mindre saker, men dessa frågor representerar förändringar i kattens vanor och livsstil och är därför en orsak till stress.

3 beteenden som indikerar stress hos katter:

Överdriven Grooming: Katter normalt brukar putsa sig ganska ofta, men om du upptäcker att din katt verkar göra det oftare än vanligt, är det ett tecken på att din katt är stressad. Motsatsen kan också vara sant om en välvårdad katt plötsligt verkar bry sig mindre om sitt utseende, det är ett tecken på att något om deras miljö gör dem olyckliga.

Vocalizing: Om din katt är normalt mycket tyst och nu verkar vara ständigt gråta eller vocalizing det är deras sätt att säga att det är något störande i sin omgivning, och de känner stress. I katter, kan stress förmedlas genom att dölja, eller agerar onormalt blyg och rädd också.

Inte använda kattlådan: Även om det kan finnas medicinska skäl till varför din katt inte längre använder kattlådan, kan det också bero på stress. Om din katt har plötsligt slutat använda kattlådan är det en bra idé att ha dem såg över av en veterinär.

Orsaker till stress i Cats

Ett nytt tillägg: Även om detta kan vara allt från en ny katt, till en ny partner, till en ny bebis, vad det verkligen innebär ett stort avbrott i din katts rutin. Introducera något nytt till sin omgivning är en orsak till stress hos katter, speciellt om förändringen sker snabbt. Det är viktigt att inse att alla ändringar i din rutin också innebära en förändring för din katts rutin.

Någon Lämnar: Precis som att lägga till någon i familjen, någon som lämnar familjen kan vara stressande för din katt. Detta gäller särskilt om den person som lämnar är någon som var en av de primära vårdgivare för katt eller någon som katten tillbringade mycket tid med.

Något Ändrad: En förändring skulle kunna erbjuda en annan typ av livsmedel eller strö, eller till och med placeringen av matskålar eller lådan. Återigen detta handlar om ändringar i en katts rutin och ta dem ur sin komfortzon. Gör ändringar långsamt när det är möjligt, för att ge din katt tid att anpassa sig.

När du tror att din katt är stressad är det viktigt att spendera mer tid med dem och låt dem veta att de fortfarande är älskade. Alltid ha tålamod med dem och inte bli arg om de är lite grinig med dig.