vad man ska göra med en broody kyckling

För varje kyckling djurhållare kan försöka stoppa dina ägg lager kommer broody vara en ständig kamp. Medan man har gjort sitt absolut bästa för att skapa en art som ständigt förser oss med ägg, är det i hönsen djupaste biologi att fortplanta sig, och detta innebär inkubering. I industriell skala, med bönder som inte har tid för broody höns, kommer kycklingar helt enkelt kastas bort, men för dem att hålla fjäderfä i en mindre eller mer frigående inställning, det finns sätt att bryta den onda cirkeln.

Kampen mot broody höns startar när du väljer de raser som du vill behålla. Många befjädrade fötter sorter kommer sannolikt att försöka ruva, den Silkie är en ökänd variation, medan andra bantams eller showcase typer också erbjuda lägre ägg avkastning och en ökad önskan att sitta. Om ägget utbytet är av stor betydelse att försöka välja sorter som Rhode Island Red, ljus Speckled Sussex eller kanske Orpington. Dock kan varje höna av någon sort vill sitta vid något tillfälle och det bästa tillvägagångssättet är att fånga den tidigt.

Det självklara valet för den osentimentala ägaren är att sända hönan berörda. Detta löser problemet med broodiness, och samtidigt som du förlorar en av äggläggande fåglar, skaffa dig en fågel för tabellen.

På den andra änden av skalan, kan lämna fågeln att inkubera också vara ett alternativ. Att låta henne att kläcka befruktade ägg, men att förlora en av dina ägg lager för ett antal månader, gör att du kan njuta av upplevelsen som kommer med att höja kycklingar. När mognat, kan ungtuppar sedan användas för kött fåglar, kan medan höns föras till vänner eller fusioneras med din egen livliga flock.

Alternativt isolera hönan från sin omgivning och försöka bryta den onda cirkeln. Det är viktigt att göra detta så snart som möjligt efter att du börjar se broody tecken såsom ovilja att lämna holken, eller en förändring i höns uppträdande och läten. En kemisk förändring inom fåglarna kroppen vid tiden för inkubation får henne undersidan blir varmare än normalt, och att bryta denna förändring kan ställa din höna tillbaka till banan av värphöns. Isolera henne i en penna med inget annat än vatten och foder. Många djurhållare använder golv trådnät så att luften kan cirkulera under sina fötter, men detta är inte en nödvändighet. Utan en holk och material, och med bara hennes grundläggande behov uppfyllda, kan en höns broodiness ofta brytas inom tre till fyra dagar, varefter hon kan bytas tillbaka till flocken.

Att bryta en höns broodiness är inte en exakt vetenskap. Det kan ta tid och uthållighet att många djurhållare helt enkelt inte har, men inte tror att eftersom din höna är broody du helt enkelt måste ge upp. Genom att fånga det snabbt och vidta lämpliga åtgärder din höna kommer att lägga igen på nolltid.