worming-hundar

vilka typer av mask infektioner finns det?

rundmaskar

Dessa maskar är spaghetti-liknande utseende och icke-segmenterade. Toxocara canis och Toxascaris leonina båda ses i Storbritannien. En tung angrepp kan orsaka en tjocka magar utseende, diarré och resultera i en dålig tillväxt.
Toxacara canis kan också smitta människor och orsaka en mängd olika symptom och i sällsynta fall, blindhet hos barn.

bandmaskar

Dessa maskar segmenteras och kan växa till flera meter i längd. Den lilla huvud masken fäster på slemhinnan i tunntarmen och huvuddelen av masken spår nedströms. Den vuxna masken skjul segment, som är fulla av ägg och kan ofta ses runt anus eller på avföringen. De liknar risgryn.

hakmask

Dessa maskar suger blod från slemhinnan i tarmen och kan orsaka allvarlig blodbrist och inre blödningar. Hakmask kan också orsaka hudsjukdom som infektiösa larver kan gräva direkt i exponerad hud.

piskmask

Liksom hakmask, dessa maskar är blodsugare som lever i slemhinnan i tunntarmen. De kan orsaka blodig diarré och viktminskning.

Vad kan vi göra för att kontrollera masken infektioner?

Med tanke på att masken infektioner är så vanliga i Storbritannien, är att förebygga infektion praktiskt taget omöjligt. Styrningen baseras på en kvartalsvis återkommande behandling med ett läkemedel som kommer att döda maskar. Dessa kan ges oralt som pulver, tabletter eller suspension samt med “spot-ons”, och även injektioner i vissa fall. Det bör noteras att inte alla mask grupper dödas av alla tillgängliga droger, så det är viktigt att få råd om vilka produkter som är lämpliga för dina husdjur behov.

Panacur granulat är smaklös, luktfri granulat som kan lösas in i hundarnas mat gör medicinering lätt. Granulerna innehålla läkemedlet fenbendazol som är effektiv mot alla spolmask och de flesta binnikemask infektioner.

Panacur FAVORITER är samma läkemedel i tablettform formulering som ges som en behandling till husdjur.

Panacur PASTA är samma läkemedel i pastaformulering så att den kan ges direkt in i patientens mun.

Panacur SUSPENSION är samma läkemedel i en flytande suspension och kan tillsättas direkt till livsmedelsindustrin.

Drontal PLUS och Drontal PLUS XL är tabletter som innehåller en kombination av pyrantelembonat, febantel och prazikvantel erbjuda kompletta rund-och bandmask täckning.

Drontal VALP SUSPENSION är samma kombination av läkemedel (en kombination av pyrantelembonat, febantel och prazikvantel) men i en suspension som kan blandas in i maten.

“Stronghold” är en “spot-on” preparat, för närvarande endast tillgänglig via din veterinär, som behandlar rundmaskar, loppor och vissa typer av skabb. Det behandlar inte binnikemask infektioner.